Selam. Evet yeni sayı bu kez de pazar günü geldi. Sonuçta kimseye Serdar Kuzuloğlu disiplini vadetmedim, bülten öyle senelerce her hafta aynı saatte gelsin. Yeni sayı ne zaman hazır olursa artık… Umarım şu an açık havada soğuk içeceğinizden bir yudum alıp "pazar pazar ne Haylayt'ı ne bişeyi ya" diye e-postayı kapatacak kadar güzel bir hayatınız vardır 🍹 Biz daha az keyifli yaşamlar süren ve pazar gününü 'okumalara' ayıran abonelerle başlayalım:
İki seçim arası pazarlama iletişimi ve trend bülteni göndermek ne kadar doğru olur ki?
Ajans ve markalar arasında buna benzer sorularla bezeli pek çok e-posta gidip gelmiştir bu hafta. Narkozdan uyandığında ilk cümlesi "iletişimi durduralım" olacak sayısız marka yöneticisi ve kurumsal iletişimci için yapılacak şey yine gayet basit: Tabii ki iletişimi durdurmak. Zaten aylardır birçok departmanda yaprak kıpırdamıyor. "Seçimi bekleyelim, bu belirsizlik ortamında biraz frene basalım" diye diye akşama kadar birbirine bakıp oturan yüzlerce kişi düşünün. İki soru var aslında: Sen yaşadığın ülkede hiç 'belirgin' ortam gördün mü? Frene basmadığın zamanlarda tam olarak hangi cesur, spektaküler kampanyaları yapıyordun? Seçimden sonra yaz mevsimi başlıyor zaten, ölü sezon. Sonbahara kadar yine yatış. Sonra da ekonomik durgunluk kaynaklı bütçe kısıntısıyla yine frene basmaca derken aha gitti bir sürü ajans 🤗
Olan biten
Yine negatifi vererek, ortamı gererek başladık bültene bakalım, hayırlısı…
👀 Geçtiğimiz hafta boyunca, pazarlama iletişimi ve medya dünyasında olan bitene dair aldığım notlar:
Hafta içinde önüme Bilkom ile ilgili bir basın bülteni düştü. O anlık dalgınlıkla kafamda "Bilkom kimdi acaba" sorusu belirdi. Yani çok basit cevabı olması gereken çok basit bir soru. Basın bülteninin ilk paragrafı şöyle cevap vermeye çalıştı:
"Türkiye’nin Dijital Yaşam Koçu anlayışıyla son teknoloji ürünleri Türkiye ile buluşturan ve teknoloji yoluyla hayatı dönüştürmeyi hedefleyen Bilkom…"
Yani? Muhakkak arkasında uzun toplantılar, değerli emekler vardır ama sanırım artık benim kafam zor almaya başladı bu kimlik - amaç - farklılaşma üçgeninin çıktılarını. Türkiye’nin yaşam koçu olmak, teknoloji yoluyla hayatı dönüştürmek filan ne bileyim markayı yormuyor mudur? Ona yazık değil mi, neden bunca yük var omuzlarında? Yüzlerce teknoloji ürününün ülke distribütörlüğü yeterince havalı ve esaslı bir kimlik değil mi? Bence gayet havalı. Soyut alanlara girip kaybolmanın gereği var mı? Dijital Yaşam Koçu denilince akla Hiwell veya Meditopia gibi aplikasyonlar gelmez mi? Nasıl bir emekle bu iddianın altını doldurulabilir?
Tavuk Dünyası 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle, Askıda Ne Var işbirliğiyle askıya 1919 adet hediye menü bırakmış. Şüphesiz ki iyi niyetli bir hareket ama 'Gençlik Bayramında' gençler için askıda tavuk menü paylaşmak zorunda kalmak ne kadar acı? Atamız bu bayramı ilan ederken gençlik adına ne hayaller kurmuştur…
Bu arada markaların 19 Mayıs kutlaması için yayınladığı videoları merak eden olursa Pazarlamasyon'da toplu gösterim var.
Daha önce sosyal medya hesabından kendisine ajans arayan bir şirket görmüş müydük, hatırlamıyorum. Rua Suadiye adlı bir mekan, LinkedIn hesabından "yeni dijital ajansımızı arıyoruz" temalı bir paylaşım yaptı. Aslında düşününce güzel hareket, yeni ajanslar tanımak için birebir. Ama gelen teklifler arasından eleme yapmak çok uzun zaman alacaktır.
TBWA\İstanbul Kreatif Başkanı İlkay Gürpınar Campaign Global tarafından yılın yaratıcı lideri seçildi. Bir bakıma dünyanın en iyisi yani. (Campaign Türkiye)
Yaratıcılık demişken, çoktandır kimse "iyi reklam yazmanın ip uçları" tarzı paylaşımlar yapmıyor. Eskiden ne çok olurdu. Son yılların en dikkat çekici ajanslarından Mischief'in kurucu ortağı ve ECD'si Kevin Mulroy, AdAge için 20 maddelik bir ip ucu listesi hazırlamış. Okumak için üyelik gerektiğinden ve üye olmayacağınızı bildiğimden başlıkları buraya sıralamak istedim:
Be more specific
Stick the landing
Don’t write what you can’t shoot
Don’t rely on improv actors to fix the jokes in a script
Learn to write to a budget
You have time for one thing to happen in 15 seconds. No more.
Read your stuff out loud
Set up expectations. Then bash them against the rocks.
Write manifestos like you’re talking to one person
Write clean scripts
Good (dumb) names sell work
Don’t sling filmmaking jargon in scripts
Write out your montages/vignettes
Push past the familiar (aka how to avoid being outwritten by a chatbot)
Sometimes a good headline can be the whole idea
Write things that aren’t advertising
Read more
What’s the point?
Learn to present your work
Dumb setup, straight delivery
Başka neler oldu?
Abonelik modeline ilgi devam ediyor. Son olarak spor mağazası zinciri Decathlon, Belçika'da aylık abonelik modelini duyurdu. Bir nevi deneme süreci diyebiliriz. Farklı abonelik paketleri mevcut. Örneğin Müşteriler ayda 25 Euro'ya toplam yeni değeri 400 Euro'ya kadar olan ürünler kiralanabilecek. (BiSektör)
2026 FIFA Dünya Kupası logosu tanıtıldı. Kanada, ABD ve Meksika'da düzenlenecek olduğu için ülke bayrağı rengi kullanılmamış. Turnuvanın sloganı da "We are 26" olarak duyuruldu. Logoyu ve kurumsal kimliği kimin yaptığı açıklanmadı. (Goal)
Dijital doğan medya şirketleri bir bir batmaya devam ediyor. Son kurban, bir zamanların aşırı cool medya grubu Vice oldu. 2017'de 5,7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Vice Media Group geçtiğimiz günlerde iflas başvurusunda bulundu. Hissedarları arasında Walt Disney, Murdoch, Soros gibi esaslı isimler barındıran Vice sadece 225 milyon dolara el değiştirmek zorunda kalabilir. (Kayıp Rıhtım)
Succession sevenler, dizideki Vaulter'ın aslında Vice olduğunu fark etmiştir. Zaten Vice'ın kendisi de bu yönde bir içerik yayınlamıştı.
Birer cümleyle
💰 Satın almalar, atamalar, iş birlikleri, birtakım yenilikler:
Medyada uzun bir geçmişi olan Heja Bozyel, yeni dergiciliğin bayraktarlarından Calling Mag'in içerik direktörü oldu.
Sodexo'nun pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcılığına 2007'den beri Turkcell'de görev yapan Sinem Hekimoğlu getirildi.
Jolly’nin yeni satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı THY'den tanıdığımız Ahmet Burçin Baysak oldu.
Nestlé Türkiye'den Makbule Can Kebapçı NESQUIK Global Marka Müdürü olarak atandı. (MediaCat)
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin (PERYÖN) yeni başkanı Ebru Taşçı Firuzbay oldu.
15 yıldır Webrazzi'de görev yapan ve şirketin operasyonlarını yöneten Ali Altuğ Koca buradan ayrılarak yönetim kurulu üyesi sıfatıyla fintek girişimi Turan'a katıldı.
Tülin Çeneli Dönmez, yedi yılın ardından kurucusu olduğu Feveran İletişim'den ayrıldı.
MasterCard Türkiye’deki yaratıcı iletişim çalışmalarını McCann İstanbul'a emanet etti.
Tetra Pak Türkiye’deki iletişim faaliyetleri için Salt İletişim Grup’la anlaştı.
Birçok teknoloji markasının Türkiye distribütörlüğünü yürüten Bilkom'un yeni iletişim ajansı desiBel oldu.
Ayakkabı Dünyası ilk monobrand mağaza konsepti Provoq’u İzmir Optimum AVM’de açtı. (Bi'Sektör)
Dedeman “yeni nesil bir konaklama deneyimi” olarak konumlandırdığı Smart by Dedeman markasının ilk otelini Eskişehir’de hizmete açtı. (Brand Map)
İp uçları
😇 İşe yarayabilecek somut birkaç püf noktası içeren bazı yazılar:
What every CEO should know about generative AI (McKinsey)
Seven principles of effective marketing communication (Marketing Week)
103 YouTube video ideas for when you’re out of inspiration (Hootsuite)
5 red flags that make recruiters scroll past your LinkedIn profile (Fast Company)
Yer işaretleri
📍 Görüp kenara ayırdığım, başkaları da görse ne güzel olur dediğim bazı şeyler. Belirli bir bağlamı yok, öyle yer işaretleri gerçekten:
Is AI the start of the truly creative human? (EY)
I used the world’s first augmented reality laptop (The Verge)
Many people regularly listen to podcasts. But are they paying attention to the ads? (Marketing Brew)
Why some advertisers are reconsidering old school marketing channels (Digiday)
Bir alıntı
🗨 Okurken altını çizdiğim kısa bir paragraf:
Kişisel gelişim masalı, içsel olarak bölünen ve bağlarından koparılan bireyi sistemin işlemesi için bir araç haline getirmenin somut karşılığı olarak ortaya çıkar. Terapi odalarında ve gündelik hayatın her alanında “kişisel olarak gelişen” bireyin muhtelif “sorunların” üstesinden gelebileceği yalanı pompalanır. Böylece, uzun bir yolculuğun kapıları aralanır. O yolculuğa koyulan birey, artık savunmasızdır. Bireyin direksiyonu, masalı yaratanların ellerindedir.
Diyalektiğe karşı dikotomi: Kişisel gelişim ve kariyer masalı / Vesaire.org
Çokça lafı geçenler
💥 Early adopter'ların zaten uzun zamandır aşina olduğu, şu günlerde genele yayılmaya başlayan birkaç şeyi özet geçmek istedim:
Dijital Demans
Ne çok duyduk bu kavramı. Özetle, günlük hayattaki pek çok bilgiyi hafızamızda değil de akıllı telefonumuzda tutuyoruz; bu da bilişsel yeteneklerimizi geriletiyor. Dikkat eksikliğinin yanı sıra organizasyon, muhakeme, problem çözme gibi beceriler köreliyor ya da hiç gelişmiyor.
Evrim Ağacı'nda "dijital çağın yeni patolojileri" temalı bir içerik var. Dijital demans ve arkadaşları hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Quiet Luxury
Bu yıl duymaktan bıkacağımız bir terim. Pahalı moda markalarının görgüsüz gibi görünmeyen pahalı ürünler de üretmesi şeklinde tanımlasak başımız ağrımaz. Dünyada ekonomi kötüye giderken bir yandan da lüksün yükselişi devam ediyor ya, işte zenginliği o kadar da göze sokmayalım ama standardımızı da düşürmeyelim diyen düşünceli zenginler için. "Old money aesthetic" filan. Bir iki link:
'Quiet luxury' is back for the first time since the Great Recession (Business Insider)
The rise of Quiet Luxury and why it is here to stay (Forbes)
The 10 best Quiet Luxury brands are beyond any trend (Harper's Bazaar)
Erkek mücevheri
Dünyada lüksün yükselişi malum. Bu yükseliş beraberinde yeni alanlar da açıyor veya mevcut alanları genişletiyor. Erkek mücevher pazarı da onlardan biri. Wallpaper bu pazarın önemli oyuncularını derlemiş. Liste epeyce kabarık.
Aynı şekilde erkek çanta pazarında da bir roketleme söz konusu.
ChatGPT kullanım yasakları
iOS uygulamasının da yayınlanmasıyla birlikte ChatGPT kullanımı daha da -daha daha da- artacak. Teknolojiyle haşır neşir olan pek çok dev şirket, çalışanlarının ofis cihazlarından ChatGPT kullanmalarını yasaklıyor. Gerekçe tabii ki güvenlik endişesi. Yasak koyan şirketler hangileri? Şunlar: Apple, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Verizon, Samsung ve niceleri. (Fortune)
Tilly Talbot
Geçen yılın "Metaverse’ün ilk bişeyi" temalı haberlerle geçirmiştik. Onun yerini "yapay zeka tabanlı ilk bişey" kalıbı almış durumda. Milan Design Week'te "dünyanın ilk yapay zeka tasarımcısı" etiketiyle tanıtılan Tilly Talbot da onlardan biri. Avustralya menşeli Studio Snoop tarafından geliştirilen Tilly ne iş yapar bilmiyorum ama 'çalıştığı' şirketi meşhur ettiği kesin. (Dezeen)
Bu arada Milan Design Week'te öne çıkan 6 trendi merak eden olursa yine Dezeen'e göz atabilir.
Popüler kültür, eğlence, moda vs.
📺 Hepimizin yaptığı iş bir şekilde popüler kültüre çıkıyor. Neden Haylayt'ta da kendine yer bulmasın?
Pink Floyd'dan Elton John'a kadar sayısız efsaneye ev sahipliği yapan gösteri merkezi Roundhouse London, yaratıcı endüstriler için yetiştirilmek üzere 15 bin gence kapılarını açacak. (The Guardian)
Amsterdam'da bulunan Rembrandt Müzesi, ünlü ressamın eserlerini kalıcı birer hatıraya dönüştürebilmek için müze içinde bir dövme stüdyosu açılacağını duyurdu. (Bigumigu)
76. Cannes Film Festivali başladı malum. Bant Mag festivalde dikkat çekeceğini düşündüğü 10 Film seçmiş. Malumat sahibi olmak isteyen için özet niteliğinde bir içerik.
Tıklamaya bile üşenenler için özetin de özeti: Wes Anderson'ın filtreli filmlerinden biri, yoldaş Ken Loach'un bol madencili bir filmi ve tabii ki Nuri Bilge Ceylan'ın üç saat uzunluğundaki Kuru Otlar Üstüne'si var.
Melikşah Altuntaş yine Bant Mag'de Kuru Otlar Üstüne hakkında ilk izlenimlerini yazmış. Şöyle bir cümleyle başlıyor: "Kuru Otlar Üstüne, Nuri Bilge Ceylan’dan bu zamana dek izlediğimiz en cesur, en şaşırtıcı ve en provokatif film."
"Başlığa popüler kültür yazmışsın ama festival filmi konuşuyoruz" diye itiraz edecekler için de Vanity Fair'de Cannes Film Festivali modası temalı onlarca fotoğraf var.
Martin Scorsese'nin 20 Ekim'de Apple TV+'ta yayınlanacak yeni filmi Killers of the Flower Moon'un ilk fragmanı paylaşıldı.
Geçen yılın en çok konuşulan dizilerinden The Bear'ın ikinci sezonu için bir fragman yayınlandı. Yeni sezon 22 Haziran’da Hulu'da başlayacak.
Angelina Jolie moda endüstrisini demokratikleştirmeyi, müşterileri yeni gelişen tasarımcılar ve usta zanaatkarlarla bir araya getirmeyi amaçlayan Atelier Jolie isimli moda kolektifini kurdu. (Diken)
Chanel'in yeni yüzü olarak Timothée Chalamet'i seçtiğini duymuşsunuzdur muhakkak. Business of Fashion'da "Chanel, Timothée and the Changing Idea of Masculinity" başlığıyla bir değerlendirme yayınlandı. Bu konu yakın zamanda medyayı çokça meşgul edecek gibi görünüyor.
Oyuncu Adrien Brody ve Kith'in yeni sezon işbirliğinden doğan fotoğrafları buraları hep yaktı geçti. Fotoğrafların hiç boşu yok diyebilirim.
Büyük ünlülerin (bence güzel bir tanımlama) son dönemdeki fotoğraf çekimlerine göz atmak isteyen olursa da bu Instagram linkine tıklayabilir.
Durumlar böyle
Gergin başlayan bülteni yumuş yumuş bitirmemizi sağlayacak bir içerik var elimde. Fotoğrafçı Vicky Champagne, çocukları kendi köpekleriyle fotoğraflamaya karar vermiş ve ortaya aşağıdakine benzer 21 kare çıkmış. (Boredpanda)
Durumlar böyle. Sonraki sayıda görüşmek dileğiyle, esen kalın. İzmir'den sevgiler 🏝
Benim bültenin bu hafta saat farkı sebebiyle ilk defa geç yayınlanması manidar oldu.
Elinize sağlık yine!
Kişisel gelişimle ilgili alıntıya 8 yıl kişisel gelişim okulu yürütmüş biri olarak hem katılıyorum hem katılmıyorum. Ben de olsam yazardım bir kenara alıntıyı. Çok su kaldıracak, neredeyse “seksi” bir tartışma konusu bu. Son olarak, bence kişisel gelişmek isteyen için en sağlam sığınak, daima edebiyat...