Sayı 146
Mutluluk, bir berber çırağı olarak yapay zekâ, yeni işler, yeni stratejiler, rakamlar, gündem... Bülten gibi bülten oldu 👌
Selam. Son birkaç gün malum iletişim kriziyle o kadar içli dışlı geçti ki, üç harflilerden bahseden bir cümle daha kurmak hem bize hem size zulüm olur. Dün sosyal medyada paylaştığımız şu uyarı levhasını hatırlatarak ve mevzunun üzerinden atlayıp bültene geçelim.
Ofis hayatına yönelik böyle bir ‘merch’ serisi yapma fikri geldi, sonra hemen gitti.
Düzenli olarak sadece 3 müşteriye hizmet veren bir ajans fikri hem ajans hem de marka tarafının kulağına çok iyi gelmiyor mu? Hem ajans hem marka tarafı için rüya gibi.
+spark bu rüyayı gerçekleştirmek için yola çıkmış bir yapı. Kurucularından Korhan Kurt ajansın çıkış noktasını ve bakış açısını şöyle özetliyor:
“Yıllarca çok müşterili büyük ajans yönettim, sonunda anladım ki her iki taraf da ancak dedikasyon ile mutlu olabiliyor. Hem turn-over düşüyor, hem konsantrasyon ve sahiplenme artıyor. Promoqube bir sosyal medya devrinin başlangıcı olmuştu. İnşallah bu da dedike ajans devrinin gelişimine katkı sağlar.”
Giriş
“Mutlu olmaya çalışmak bizi daha mutsuz yapıyor.” Oksijen gazetesinin Toronto Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya dayandırdığı haberin başlığı bu. Benzer şekilde verimliliğe kafayı takmanın verimsizliğe yol açtığına dair araştırmalar da ara ara önümüze düşüyor.
Hayatın geri kalanını bir kenara bırakıp, konumuz gereği iş hayatı ve mutluluk ilişkisine bakalım. İşyerinde mutlu olmak veya mutlu olduğun işi yapmak gibi, tarihi çok da eskiye dayanmayan ‘kutsal öğretilerimiz’ var. Hatta hatırlarsınız, literatürde “dans ederek gitmediğiniz işi bırakın” gibi bir cringe efsanesi de yatıyor. Şöyle birkaç soru gelsin:
İşyerinde mutluluk aramak aynı zamanda mutluluğu işyerinde aramak anlamına gelebilir mi?
Öyleyse bu, sonsuz bir mutsuzluk ihtimalinin kapılarını aralamıyor mu?
İş ve özel hayatın bu denli iç içe geçişinin bir suçlusu da işyerinde mutluluk ihtirası olamaz mı?
İşin, hayat için araç olmaktan çıkıp amaç haline gelmesinin sebeplerinden biri de bu olabilir mi?
Sorular çoğaltılabilir ve yolun sonu muhtemelen içinde ‘neo-liberalizm’ geçen bir cümleye çıkar.
Peki mutsuz bir iş hayatı mı sürelim? Hayır. İşe iş olarak bakıp ona ağır duygu yükleri yüklemekten vazgeçerek bu cendereden sıyrılmayı deneyebiliriz. Halihazırda dünyanın en iyi basketbolcusu diyebileceğimiz Nikola Jokic'in, kazanılan NBA şampiyonluk maçının ardından kendisine uzatılan mikrofona söylediği şu cümleyi hatırlayalım:
The job is done, we can go home now.
Söz konusu cümleyi, işi tuvalet kağıdı satmak olan orta ölçekli bir şirkette söyleseniz İK departmanından en hafif şekliyle düşük kanaat notu almayacağınızın garantisi var mı? Bu ve benzeri pek çok ‘vukuatı’ Jokic'i kötü bir eleman veya mutsuz bir çalışan yapar mı? Yoksa, belki de, onu bu denli başarılı kılan şey iş ve hayat ayrımını böyle keskin şekilde yapabilmesi mi?
Bu kısmı uzatmayalım, sezon sonunda alacağı MVP ödülünü “Nikola Jokic'ten iş yaşamına dair neler öğrenebiliriz” başlıklı dev bir video içerikle kutlarız zaten ✍️
Daha yakına gelelim. 90'lı yıllarda reklamcıların –anlatılana göre– keyifli bir iş yaşamı sürmesindeki temel faktör mutlu bir ofis miydi yoksa o ofisten çıkınca Beyoğlu’nun altını üstüne getirebilme imkânı ve bilinci miydi?
Olan biten
👋 Avrupa Komisyonu, şirketlerin sosyal ve çevresel etkilerini raporlama yükümlülüklerini hafifletmeyi planlıyor. Yeni düzenlemeyle, sadece binin üzerinde çalışanı olan ve yıllık geliri 50 milyon Euro’yu aşan şirketler bu kapsama giriyor. Bu da halihazırda yükümlü olan şirketlerin %80’inin muaf tutulacağı anlamına geliyor.
📦 Amazon, Temu ve benzeri düşük fiyatlı Çinli e-ticaret şirketleriyle rekabet etmek amacıyla Haul adlı indirim mağazasını küresel pazara taşımaya hazırlanıyor. Şirket bu yıl içinde Haul'u Avrupa'da piyasaya sunmayı planlıyor.
💻 OpenAI yapay zekâ destekli video oluşturma aracı Sora'yı ChatGPT'ye doğrudan entegre etmeyi planladığını açıkladı. Zamanlama konusunda detay verilmedi.
💻 Dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcılarından olan Opera için “Browser Operator” yapay zeka sistemi tanıtıldı. Bir nevi tarayıcıdaki asistan diyebiliriz.
🎬 Son yıllarda Oscar ödül törenine yönelik ilginin azaldığı konuşuluyordu. Hatta bu yılki coşkulu Anora seçimlerini yeni nesil internet nüfusuyla bağ kurma çabası şeklinde yorumlayanlar da az değil. Ama en azından televizyon yayını tarafında işlerin kötü gitmediği görülüyor. Tören arası reklam kuşağında 30 saniyelik spot ücretinin ortalama 2 milyon dolar olması da bunun göstergesi.
🕶 Bir dönemin öncü ve yenilikçi reklam ajanslarından R/GA cesur bir hamleyle tekrar bağımsızlığını kazandı. Ajansın yöneticileri, yatırımcı desteğiyle de olsa, 20 yılı aşkın süredir bünyesinde bulunduğu IPG'den hisseleri geri aldı. Google, Samsung, Moncler gibi global müşterilere bakan R/GA, son yıllarda işten çıkarmalarla ve yönetim değişiklikleriyle gündeme geliyordu.
Bu hamlesi örnek teşkil edecek mi bakalım ⏰️
👑 Yurda dönelim. Pazarlama teknolojilerinin sektöre örnek olacak en başarılı projelerini sahneye çıkaran ve bu yıl sekizincisi düzenlenen MarTech Awards’ta ödüller sahiplerini buldu.
🪪 Reklamcılar Derneği yeni yönetim kurulunu belirledi:
Başkan: Burcu Özdemir, TBWA\ISTANBUL
Asbaşkan: Cüneyt Devrim, Havas Worldwide
Medya Asbaşkanı: İbrahim Şahin, People
Genel Sekreter: Ela Gökkan, MullenLowe
Sayman: Sarper Danış, Hype
Atakan Demirci (OMD), Emin Örge (Innocean), Emir Medina (Medina Turgul DDB), Emre Kaplan (Rafineri), Ender Buruk (Mindshare), İlker Zaharya (Büro), İnanç Dedebaş (Publicis), Kerem Özkut (Concept), Leslie Krespin (Ogilvy 4129), Mehmet Özkanoğlu (Cheil), Özge Gülcan / MG Media
🪪 Bu da Reklamcılık Vakfı’nın yeni yönetim kurulu:
Zeynep Bortaçina Yener, Başkan (Publicis), Aslıhan Anarat Çötelioğlu (WPP), Ufuk Işık (Concept), Sami Basut (Ogilvy 4129), Özlem Çıragöz (Mindshare), Ömer Üstündağ (TBWA\İstanbul), Hande Arslan (Über), Ceren Coşkun Sağlam (Curious), Berkant Avcı (Medina Turgul DDB), Müge Özen Nimetoğlu (OMG)
💰 Bankaların yeni iletişim stratejilerini hayata geçirme mevsimi geldi diyebilir miyiz? Yapı Kredi bu hafta Rafineri imzalı yeni kampanyasını yeni söylemiyle önümüze koydu: Bir adım önde. Sosyal medya hesaplarında da tamamı küçük harften oluşan daha tok bir font kullanıldığı görülüyor.
💰 Garanti BBVA'nın renk değiştirme süreci de tamamlanmış görünüyor zira yeni kampanyasında karşımızda baştan aşağı mavi giyinmiş bir Aras Bulut İynemli duruyor. “Garanti BBVA'lıyız, birlikte yaparız” diyen film Alamet imzası taşıyor.
Bu arada belirtelim; İynemli Vodafone için kırmızı giymeye de devam ediyor.
⛽️ Petrol Ofisi de BP operasyonlarını devraldığını vurgulayan bir yeni dönem kampanyası çıktı. PunchBBDO imzalı ana filmde Yusuf Dikeç başrolde.
Rakamlar
%48,2 | BDDK verilerine göre bankacılık sektörünün kârı ocak ayında %48,2 artarak 47,3 milyar liraya yükseldi.
%28 | Tesla hisseleri şubat ayında yaklaşık bu oranda bir düşüş yaşadı. Nedeni malum.
%74 | Eleman.net tarafından yapılan ankete göre, işverenlerin %74'ü yeterli oranda zam verdiğini düşünüyor.
23,5 milyar TL | Turkcell'in 2024 kârı. Şirketin açıkladığı rakamlar.
Atama ve işbirlikleri
Çetin Murat 🚀 Hayat Kimya Türkiye Genel Müdürü
Ahmet Yaman 🚀 Eksim Holding Pazarlama ve İletişim Genel Müdür Yardımcısı
Harun Çeliksoy 🚀 Mondelez International Türkiye Pazarlama Lideri
Kübra Kınal 🚀 Mikel Coffee Türkiye Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü
Nilay Yılmaz 🚀 RePie Portföy Corporate Communications Manager
Ufuk Utaş 🚀 Mediazone Chief Content & Project Officer
Yer işaretleri
Perakende sadakat programlarında yeni dönem: Zaman harcadıkça kazan | Son dönemde bazı markalar, alışveriş yapılan süreyi ve deneyimi ödüllendiren yenilikçi sadakat programlarıyla öne çıkıyor >> Bi’Sektör
Ayın öne çıkan global kampanyaları | Şubat 2025 >> Marketing Türkiye
29 influencer marketing statistics to guide your brand’s strategy in 2025 | This list will include influencer marketing statistics from the 2024 Influencer Marketing Report >> Sprout Social
White Lotus etkisi | Aşırı turizmi eleştiren dizi, nasıl aşırı turizme neden oldu? >> Angst
How instant-ramen marketer Samyang built Gen Alpha’s favorite brand | The maker of Buldak has quickly ramped up an agile marketing team in the U.S. to capitalize on the brand’s retail growth and consumer love >> Marketing Dive
Haftanın yapay zekâ gündemi >> Webrazzi
İçerik pazarlamasında yapay zekânın rolü: İyi bir asistan olmak
SPONSORLU İÇERİK
Evet malum konu. Açıkçası Haylayt olarak yerimize geçecek, işimizi elimizden alıp baştan sona halledecek bir YZ aracı olsun isterdik. Ama şu haliyle öyle bir şansımız yok. İyi bir asistan olabilse kâfi 🙄
İçerik pazarlaması tarafında da durum bizimkiyle aynı. “Tek tıkla 12 farklı konuda 37 şahane blog içeriği yazdırma” hevesi henüz hayalin ötesine geçebilecek durumda değil.
‘İyi bir asistan’ derken? Tabii ki en başta araştırma yükünü omuzlamasını bekliyoruz. Zaman çizelgesini, ‘deadline’ gerçeğini, plan program işini vs. de sorunsuz kotarabilirse ne mutlu.
Nelere dikkat edilmeli?
Şunu söylemekte bir beis görmüyoruz (sonuçlarını büyüdüğünde düşünürüz) herhangi bir YZ aracını herhangi bir berber çırağı ile denk kabul edip öyle davranabilirsiniz. Onun şahane bir çırak olması sizin elinizde.
Önce eğitim! Yapılan en temel yanlış, yeterli eğitimi vermeden pırıl pırıl bir sonuçla çıkagelmesini beklemek. Halbuki önce ona işinizle ilgili bir şeyler vermelisiniz ki, o bilgileri işlesin ve mantıklı çıkarımlar yapabilsin.
Alan daraltmak çok önemli. Çırağı “hadi bi’ koşu yiyecek bir şeyler alıp gel” diye dışarı yollarsanız, elinde poşet dolusu gofretle döndüğünde ona kızma hakkınız olmaz.
Aynı şekilde ancak net direktifler vererek net dönüşler alabilirsiniz. “Şu şeyi uzat hele bana” dediğinizde neyi uzatacağını tahmin etmek pek mümkün değil.
Gözünüz üzerinde olsun. İlginç bir şekilde, yapay zekâya insan bilinci kaytarma mefhumuyla yüklenmeye başlanmış. Gerisi gelir mi bilinmez ama bu kesin var. Hangimiz sohbet botundan detaylı araştırma isteyip de karşılığında “üç tane siteye hızlıca bakıp geldim” diye bas bas bağıran bir ‘sonuç’ bulmadık ki? İşi sıkı tutun, gözünüz üzerinde olsun, sık sık “bak emin misin” diye sormaktan çekinmeyin.
Sizi tanımasına izin verin. Sonuçta varmak istediğiniz nokta “leb demeden leblebiyi anlayan” bir asistan. Bunun için de sizi anlaması, özümsemesi şart.
Çıkan işin sağlamasını yapmak hayati önem taşıyor. Henüz gözü kapalı inanacak, her işine kefil olacak seviyede değiliz. “Wikipedia'da öyle yazıyordu ya, öyle değil miymiş” deyiverir. Mümkündür.
Peki bu yazı hazırlanırken ChatGPT'den yardım alındı mı? Alınsa iyi olurdu ama dün “haftanın pazarlama gelişmeleri” diye iki yıl öncesinin haberlerini getirip koyduğu için aramız pek iyi değil. Olacak ama. Zamanla 🤝
Bu bölüm, içerik pazarlama ajansı Contentus'un destek ve uzmanlığıyla, Haylayt tarafından hazırlandı.
***
Diğer ipuçları
Medya içeriklerinde görsel tasarım >> NewsLab
These alternatives to popular apps can help reclaim your online life from billionaires and surveillance >> Techcrunch
How Overall Murals creates eye-catching outdoor art for Apple, Ray-Ban, Nike and more >> Muse by Clios
Yolluk
Zsa Zsa Zsu, 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle, 8 kadın illüstratörden markanın ürünlerinden ilhamla tasarımlar yapmasını istemiş. Pek hoş. Detayları ve ortaya çıkan işleri şurada görebilirsiniz.
Durumlar böyle. Sonraki sayıda görüşmek dileğiyle, esen kalın. İzmir'den ve İstanbul'dan sevgiler 🏝
İletişim: haylayt.bulten@gmail.com